fbpx

Her i Veganerpartiet synes vi, at det er på tide at fortælle lidt om veganismens historie.

Som fastsat ideologi er veganismen ret ny, på trods af, at filosoffer og andre kloge hoveder har talt for dyrs rettigheder i flere tusind år.

I november 2019 bliver The Vegan Society 75 år. Organisationen har de sidste 6 år oplevet en kæmpe stigning i både medlemstal og folk, der tilmelder sig forskellige ‘Vegan Challenges’. Vegan Challenges er udfordringer om at prøve den veganske livsstil i 22 dage eller en måned. Man får under forløbet mentorer, der hjælper deltagerne, svarer på spørgsmål og giver masser af positiv inspiration.

En nyere måling viser, at antallet af veganere i Storbritannien har haft en kæmpe stigning de seneste par år. 168.000 mennesker tilmeldte sig ‘Veganuary-udfordringen’ i januar 2018, og i den danske version ‘Veganerudfordringen’ ser man ligeledes stor interesse hver måned.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/apr/01/vegans-are-coming-millennials-health-climate-change-animal-welfare

Forbes Magazine skriver hvordan markedet for plantebaserede fødevarer stiger helt enormt. Så skal man investere sine penge i noget, så er det den rigtige vej at gå. Det ser nemlig ud til, at trenden fortsætter og dermed ikke bare er en fase.

https://www.forbes.com/sites/janetforgrieve/2018/11/02/picturing-a-kindler-gentler-world-vegan-month/

TV2 havde i sidste uge også et indslag om samme eksponentielle stigning af plantevarer herhjemme i Danmark. Dansk Vegetarforening, som også er for veganere, oplever samtidig også en større stigning i medlemsantallet. Se indslaget i linket herunder.

https://www.facebook.com/veganerpartiet/videos/341204466800351/

Ud fra de ovenstående, omtalte målinger og den store finansielle interesse i veganske madvarer og produkter, kunne man godt vove at påstå, at bevægelsen lige nu er den hurtigst voksende bevægelse i verden.

Men hvordan startede det hele?

Der har altid været folk, som som så vidt det var praktisk muligt, ønskede at leve uden brug af animalske produkter. Ofte var det dog pga. religiøse eller spirituelle grunde. Men helt tilbage fra de tidlige filosoffer, har spørgsmålet om det moralsk kunne retfærdiggøres, at dræbe dyr af lyst og ikke behov, været en del af livets reflektion og de levede derfor ofte vegetarisk. 

Den oprindelige brug af ordet “vegetarisk” gik på en person der levede på, det vi i dag kalder en vegansk diæt og ofte med meget rå kost. Termen udviklede sig til også at indebære tøj og andre aspekter af vores forbrug, og kan så sammenlignes med det vi i dag kalder den veganske livsstil.

Ordet ‘vegetar’ som man finder referencer til tilbage i 1830’erne, kom senere til at angive en kost der omfattede æg og mejeriprodukter efter dannelsen af The Vegetarian Society i 1847. Men selve definitionen af ideologien var ikke helt formuleret færdig. Flere der kaldte sig vegetarer, levede faktisk vegansk, og den første helt dyreproduktfri (altså veganske) kogebog “Køkkenfilosofi for vegetarer” blev udgivet i England i 1849.

The Vegetarian Society fik en definition som inkluderede æg og mælk, hvilket det stadig gør i dag, for at imødekomme dem som valgte at indtage disse produkter. Men hurtigt opstod en meget livlig debat omkring disse produkter, som til sidst endte med oprettelsen af The Vegan Society i 1944.

The Vegan Society blev startet af Mr. Donald Watson sammen med få andre i november måned 1944. Flere kritikere mente, at tiden ikke var moden til sådan en idealistisk bevægelse, men til det svarede Donald Watson:

“Can time ever be ripe for any reform unless it is ripened by human determination? Did Wilberforce wait for the ‘ripening’ of time before he commenced his fight against slavery?

Did Edwin Chadwick, Lord Shaftesbury, and Charles Kingsley wait for such a non-existent moment before trying to convince the great dead weight of public opinion that clean water and bathrooms would be an improvement?

If they had declared their intention to poison everybody the opposition they met could hardly have been greater. There is an obvious danger in leaving the fulfilment of our ideals to posterity, for posterity may not have our ideals. Evolution can be retrogressive as well as progressive, indeed there seems always to be a strong gravitation the wrong way unless existing standards are guarded and new visions honoured. For this reason we have formed our Group, the first of its kind, we believe, in this or any other country.”

Da man i sin tid skulle finde et navn til foreningen, var der åbent for forslag. Navne som ‘dairyban’, ‘vitan’, ‘benevore’, ‘sanivore’ og ‘beaumangeur’ blev foreslået. Men Watson, hans kone og andre fandt, at ‘vegan’ – de første og de sidste bogstaver i vegetarian – var bedre, da veganisme på en måde er født ud af vegetarisme.

Watson har også senere udtalt, i forbindelse med hvorfor foreningen blev startet at:

“ (…) though nature provides us with lots of examples of carnivores and vegetarians (100% plantespisere – red.) it provides us with no examples of lacto-carnivores or lacto-vegetarians. Such groups are freaks and only made possible by man’s capacity to exploit the reproductive functions of other species. This, we thought, could not be right either dietetically or ethically. It was certainly wrong aesthetically, and we could conceive of no spectacle more bizarre than that of a grown man attached at his meal-times to the udder of a cow.”

Det gav ingen mening for disse første veganere, ligesom for andre veganere i dag, at vi er den eneste art, som udnytter andre arters modermælk, når man nemt kan få samme næring fra planter.

Arbejdet for at ende dyrs unødvendige lidelser påført af mennesker, har altid været i hjertet af foreningen. Men det var først i 1979, at foreningen fik sat flere ord på sig selv og defineret selve definitionen, som stadig i dag lyder, at veganisme er:

…en filosofi og livsstil som søger at udelukke – så vidt det er praktisk muligt – alle former for udnyttelse og grusomhed mod dyr, til mad, tøj eller noget andet formål og som vil fremme udvikling og brug af dyrefrie alternativer, til glæde for mennesker, dyr og miljø.

Her i Veganerpartiet anbefaler vi varmt alle at læse resten af historien om den første veganske forening og de i starten 25 medlemmer. Anbefalingen giver vi ikke mindst til de flere millioner medlemmer, der i dag er spredt ud over veganske foreninger og partier rundt om i verden.

Du kan finde den historiske gennemgang og lære mere om Donald Watson og hans argumenter for veganisme i denne PDF fra The Vegan Society:

https://www.vegansociety.com/sites/default/files/uploads/Ripened%20by%20human%20determination.pdf

Og hjælp med en vælgererklæring, så denne medfølende livsstil, som tager hensyn til ikke kun mennesker, men også dyrene og planeten, kan få en stemme i demokratiet: https://mailchi.mp/vgpt/140

Skrevet af Lisel, næstforperson i Veganerpartiet og har bloggen Taler For Dyr

2 Comments

 • Steen Hansen siger:

  Hej Lisel Vad Olsson.

  Jeg synes lige jeg vil tilføje lidt information, om det der tilsyneladende er veganismens forhistorie.
  Altså “Levende Mad/Raw Food”.

  Raw food gennem tiderne. Her står blandt andet: Raw Food er slet ingen nyt fænomen, for ud fra arkæologiske udgravninger, fund og beregninger, formodes det at vores forfædre levede i over 4 millioner år i tropiske vådskove,
  hvor der ernærede sig af en kost bestående af bær, frugt, blade, planter, rødder og nødder,
  samt en smule insekter i ny og næ.

  Senere i oldtiden Grækenland, fremsagde Hippokrates – også kendt som ”medicinens fader” – følgende kendte sætning: ”Lad mad være din medicin og medicin være din mad”. Han levede selv af levende kost, og var helt og aldeles
  bevidst om dens betydning i forbindelse med både forebyggelse og helbredelse.

  Han har i øvrigt lagt navn til: Hippocrates Health Institute i Florida, som helbreder mange mennesker,
  fra mange af Klodens lande, som er blevet opgivet af deres læger.

  Hippocrates Health Institute i Florida, er i øvrigt grundlagt af Ann Wigmore i 1968.
  Sammen med den ”Menneskeverdenskendte” professor Victorias Kulvinskas,
  efter at havde helbredt sig selv for cancer.
  Ann Wigmore er i øvrigt kendt som: ”Den levende fødes moder”.

  M.v.h.
  Steen Hansen.

Leave a Reply