Hvorfor blive veganer?
– What’s in it for me?

Folk begynder at spise og leve vegansk af mange grunde. Vores erfaring er, at folk tager valget, når de får mere information omkring, hvordan vi som forbrugere og vores valg påvirker vores omverdenen.

For mennesker

Ligesom veganismen er den bæredygtige løsning, når det kommer til at se passe på vores planet, er plantebaseret levevis også en mere bæredygtig måde at brødføde den menneskelige familie på. En plantebaseret kost kræver et langt mindre areal, end det der er nødvendigt for en kød- og mejeriediæt. Med stigende global fødevare- og vandforurening på grund af et utal af miljømæssige og socioøkonomiske problemer har der aldrig været en bedre tid til at beslutte sig for en mere bæredygtig levevis. Undgåelse af animalske produkter er ikke kun en af de enkleste måder, som en person kan reducere belastningen på mad samt andre ressourcer på. Det er den enkleste måde at tage afstand til ineffektive fødevaresystemer, som uforholdsmæssigt påvirker de fattigste mennesker over hele verden.

For dyrene

At undgå udnyttelse af dyr er ikke den eneste grund til at blive veganer, men for mange er dette dog hovedårsagen til deres beslutning.

Som veganer har man det synspunkt, at alle levende skabninger har ret til et liv i frihed. Konkret at undgå animalske produkter er en af de mest oplagte måder, hvormed du kan handle på dette synspunkt og derved tage et aktivt standpunkt imod dyreudnyttelse.

For dit helbred

Velplanlagte veganske kostvaner følger sunde retningslinjer og indeholder alle de næringsstoffer, som vores kroppe har brug for. Både British Dietetic Association og American Academy of Nutrition og Dietetics erkender, at den veganske kost passer til enhver alder og livsstil. Flere undersøgelser har forbundet vegetariske diæter med lavere blodtryk og kolesterol, og lavere satser for hjertesygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft, og i Danmark fraråder Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen, at man indtager rødt eller forarbejdet kød

At blive veganer er en fantastisk mulighed for at lære mere om ernæring og madlavning og forbedring af sin kost. At få dine næringsstoffer fra vegetabilske fødevarer giver mere plads i din kost til sundhedsfremmende muligheder som fuldkorn, frugt, nødder, frø og grøntsager, som er fyldt med gavnlige fibre, vitaminer og mineraler.

For klima og miljø

Genbrug af husholdningsaffald og cykling til arbejde, er vi alle klar over, er gode måder at leve et grønnere liv på. En af de mest effektive ting, som en person kan gøre for at sænke sit CO2-aftryk, er dog at undgå alle animalske produkter. Produktionen af kød og andre animalske produkter udgør en stor byrde for miljøet – ligefra mængden af afgrøder og vand, der er nødvendige for at fodre dyrene, til transport og andre processer involveret i processen fra jord til bord. Den store mængde kornfoder, der kræves til kødproduktion, er en væsentlig bidragsyder til skovrydning, tab af habitat og tab af biodiversitet. I Brasilien alene er det et areal svarende til 5,6 millioner hektar jord, der bruges til at dyrke sojabønner til dyr i Europa. Dette bidrager til verdens underernæring, idet det tvinger fattige befolkninger til at dyrke afgrøder til dyrefoder, frem for mad til sig selv. Omvendt kræves betydeligt lavere mængder afgrøder og vand for at opretholde en vegansk kost, hvilket gør omstillingen til veganisme til en af de nemmeste, mest behagelige og mest effektive måder at reducere vores indvirkning på miljøet på.

For mere om, hvordan veganisme er vejen frem for miljøet, se https://www.dn.dk/om-os/publikationer/sadan-ligger-landet/

Gråzoner

Hvorfor er det ikke nok at være vegetar?

De lidelser, der er forårsaget af mejeri- og æggebranchen, er muligvis mindre velkendte end den situation, der kræves til opdræt af dyr. Produktionen af mejeriprodukter gør det nødvendigt at dræbe utallige tyrekalve, der af mælkeproducenten betragtes som spild, samt malkekøer, der alle slagtes, når deres mælkeproduktion falder i en tidlig alder. På samme måde indebærer det i ægindustrien, af selv ‘etiske’ eller ‘fritgående’ æg, at man dræber de ‘unødvendige’ han-kyllinger, når de er bare en dag gammel.

Etisk kød?

Det er fristende at tro, at det kød vi spiser er etisk, at vores “mad-dyr” har levet lange, lykkelige liv, og at de ikke har oplevet nogen smerte eller frygt på slagteriet. Alligevel er den triste sandhed, at alle levende væsener (selv dem der er mærket “fritgående” eller “økologiske”) frygter døden, ligesom vi gør. Uanset hvordan de behandles når de er i live, oplever de alle samme frygt for slagtning.

Den gode nyhed

Den gode nyhed er, at der ER noget vi kan gøre ved det. Hver gang vi handler eller bestiller mad i en restaurant – hver gang vi spiser – kan vi vælge at hjælpe disse dyr. Hver gang vi laver skiftet fra et animalsk produkt til et vegansk alternativ, står vi op for de opdrættede dyr overalt. At være veganer er lettere end nogensinde før, for veganisme bliver mere og mere almindeligt, da flere og flere mennesker fra alle samfundslag opdager fordelene ved at leve på denne måde.

Det er på tide at spørge os selv: Hvis det nu er muligt at leve et liv, der involverer lækker mad og drikke, leverer bedre sundhed, efterlader et mindre klimaaftryk og undgår at dræbe andre væsner – hvorfor så ikke vælge det?