At leve vegansk er:

En måde at leve på, som søger at undgå, så vidt som muligt og praktisabelt, alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål

Historie

At leve vegansk blev defineret allerede tilbage i 1944 af Donald Watson, men det var først flere år senere, at der blev formuleret en egentlig definition af selve veganismen.  Det skete da Leslie J Cross foreslog “princippet om frigørelse af dyr fra udnyttelse af mennesket”. Dette præciseres senere som “at søge at bringe menneskets brug af dyr til mad, råvarer, arbejde, jagt, vivisektion og alle andre anvendelser, der involverer udnyttelse af dyrelivet af mennesker, til ophør”.

Definition 

”En måde at leve på, som søger at undgå, så vidt som muligt og praktisabelt, alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål”. Formuleringen har ændret sig gennem årene. Dette er udgaven i dag, som vi læner os op ad.

 

Det handler ikke kun om kost

Veganere undgår at udnytte dyr til ethvert formål, og for mange er det medfølelse, der ses som hovedårsagen til at vælge en vegansk livsstil.

Der findes ofte animalske produkter i tøj, makeup- og badeværelsesartikler, eller der kan være tale om, at tingene testes på dyr. Ofte viser det sig at være tilfældet flere steder, end du måske forventer. Heldigvis er der i dag billige lettilgængelige  alternativer til stort set alt.

Hvad spiser en veganer?

En hel del – du vil snart finde en helt ny verden af spændende mad og smage. En vegansk kost er meget varieret og omfatter alle former for frugter, grøntsager, nødder, korn, frø, og bønner – som alle kan tilberedes i endeløse kombinationer, der sikrer, at du aldrig behøver at løbe tør for idéer. Alle dine livretter kan laves i en plantebaseret udgave. Tjek evt. vores veganske opskrifter til ideer.

Andre aspekter af den veganske livstil

Medicin

Veganerpartiet anbefaler IKKE, at du undgår medicin, som lægen har ordineret dig – en død veganer er ikke god for nogen!

Hvad du kan gøre, er at spørge din læge eller apoteket om det er muligt, at du kan få medicin, der ikke indeholder animalske produkter som gelatine eller laktose. For mere information besøg hjemmesiden pro.medicin.dk , som indeholder oplysninger om lægemidler, der er foreskrevet i Danmark, herunder ingredienslister.

Underholdning

Veganere vælger ikke at støtte dyrs udnyttelse i nogen form, hvilket inkluderer at besøge zoologiske haver eller akvarier, eller deltage i hunde- eller hestevæddeløb. Et godt alternativ er at besøge og støtte dyreshelters/sanctuarys, der giver sikre og kærlige hjem for reddede dyr.